Pilíře

ChytrýRožnov

Pilíře

Rožnov, který ctí

člověk - zdraví - bydlení - práce - vzdělání - příroda - tradice - kultura - dobré hospodaření

Rožnov, který pečuje a ochraňuje

senioři -  lidé s hendikepem - lidé bez domova - osoby v ohrožených skupinách obyvatel

Rožnov, který inspiruje

mladé lidi - rodiny - vytváření vztahu k městu už od školky - podpora aktivit, které motivují mladé lidí k setrvání ve městě

Rožnov, který myslí moderně

FairTrade a místní produkce - veletrh pracovních příležitostí - nespekulativní  bydlení - sdílená místa, věci a znalosti - propojování generací - digitalizace - rezidentní parkování

Rožnov, který inovuje

spolupráce a podpora v oblasti vzdělávání - technologie ve školství, dopravě, zdravotnictví - podpora podnikání - trend sdílených věci, míst a znalosti

Rožnov, který podporuje

životní prostor, propojování generací, moderní technologie - dobré nápady - začínající podnikatele - sportovce - umělce - kapely, ať mají kde tvořit - žáky, studenty, učitele, úředníky, seniory


Rožnov, který ctí

Člověk 

V dávných dobách si města stavěly hradby, aby ochránily životy, svobodu a majetek svých občanů. Pomyslné hradby a všeobecně ochranu lidských hodnot dnes města zajišťují tvorbou moderních ekosystémů a inovacemi v ekosystémech (např. přírodní, digitální, podnikatelský, zdravotně-sociální, kulturní, kreativní, apod.) a to tak, aby občan mohl uplatňovat své přirozené právo brát se o vlastní štěstí a štěstí jeho rodiny. V NOZ je psáno – nikdo nesmí pro nedostatek věku, rozumu nebo pro závislost svého postavení utrpět nedůvodnou újmu. Nikdo však také nesmí bezdůvodně těžit z vlastní neschopnosti k újmě druhých. Nikomu nelze odepřít, co mu po právu náleží. Paralelně s těmito hlavními a nezpochybnitelnými principy a hodnotami, které jsou těmito ustanoveními chráněny je v dnešní době zapotřebí zintenzivnit zájem města o své občany a posunout chápání moderních ekosystémů jako určitých novodobých hradeb, které chrání a posilují důležité hodnoty občanů a které jsou pomyslnými berlemi pro nejen základní pilíře jejich života, ale také pro rozvoj jejich vlastností a dovedností. Je čas posunout na další úroveň ono chápání ekosystémů v podobě pomyslného lidského odrazového můstku do života. Např. – pokud občan dosahuje určitých výsledků ve sportu, ve škole, pokud pracuje na dobrých a společensky prospěšných ideálech, počinech, umělecké tvorbě, atd., má město vynaložit maximum dostupných možností a vyvinout intenzivnější pozornost vůči takovému člověku – třeba zajistit lokální podporu (mediální a jiná prezentace) – aby talent a společensky prospěšné snahy lidí byly více podpořeny. Intenzivnější podpora talentu zvyšuje mimo jiné samotnou konkurenceschopnost města mezi jinými městy.

Zdraví 

lidské tělo je pod právní ochranou. Úkolem města je zabezpečit přítomnost dostatečného počtu ordinací, doktorů a zdravotnických služeb, aby lidé nebyli nuceni za nimi dojíždět do jiných měst. Znamená to mimo jiné zvelebovat prostředí, ve kterém se nacházejí ordinace doktorů a čekárny pacientů, znamená to regulovat vhodně nájemné, které doktoři platí za své ordinace a kupříkladu v případě nedostatku lékařů to také znamená povinnost města motivovat lékaře k setrvání prostřednictvím různých nástrojů (např. pomoc s výbavou ordinace). Po celoživotních platbách (zdravotní a sociální ) nelze po seniorech požadovat, aby dojížděli za doktory do jiných měst.

Bydlení

město má podporovat nespekulativní bytovou výstavbu, čili bydlení, které bude dostupné všem generacím. Výstavba takových bytů se má realizovat bez zisku a to pouze za nejnutnější náklady. To je cesta k navýšení kapacity bydlení v Rožnově – napříč generacemi.

Práce

díky místním firmám a firmám z okolí se Rožnov může pyšnit dostatkem pracovních příležitostí, především výrobního – technického směru. Snahou má být nyní ještě více přibližovat zaměstnavatele školám a naopak. Začít v dřívějším věku tvořit vztah mezi firmami a občany – ideálně od školky. Dále zintenzivnit povědomí žáků, studentů o možnostech, které místní firmy nabízejí – město má projekty, které razí takovéto sbližování ještě více podporovat a samo iniciovat(řada zajímavých projektů již byla realizována), kreativněji spolupracovat s firmami při jejich snaze této výchovy dosáhnout a to prostřednictvím jejich vlastních firemních kultur a cílů. Snaha firem se bude projevovat v následujícím čase například v budování míst v prostorách firem, kde mohou děti zaměstnavatelů trávit čas studiem a hrou (např. sdílené dílny ve firmách využívající konkrétní firemní produkty, apod.). Firmy jsou a budou nuceny tyto přístupy zavádět a budovat tak hlubší vztah s dětmi nejen svých zaměstnanců, ale též s dětmi ve školách. Pro firmy je to příležitost, jak mohou vychovávat a zajistit si věrné zaměstnance do budoucna.  V tomto mají město a firmy společný zájem. Pomáhejme dobrým nápadům s jejich rozvojem např. prostřednictvím podnikatelského inkubátoru a zamysleme se nad základními potřebami nových, začínajících podnikatelů, které nemusí být na začátku nijak náročné – může se jednat o pouhou sdílenou kancelář s připojením na internet, která bude mít návaznost na sdílenou dílnu  – tak může podnikání začít efektivněji než z domácí kuchyně nebo z garáže. Pro město může nové podnikání znamenat vznik nových pracovních pozic. Zintenzivněme komunikaci mezi místními firmami a městem, budujme důvěru mezi firmami a městem a tvořme společně projekty, které přinesou mladým lidem vše potřebné pro život právě zde – v našem městě.

Vzdělání

město má intenzivněji pomáhat a hledat cesty, jak integrovat do místního vzdělávání nové trendy, např. „Člověk a technika“. Moderní technologie osvěží způsob vzdělávání a přinesou do tohoto procesu zážitek. Zároveň už ve školkách, kdy je vzdělání hrou a v dalších studijních etapách lze do procesu vzdělávání integrovat moderní technologie související s místními firmami – rožnovské produkty – a přiblížit tak rožnovské firmy dětem, žákům, studentům. Klást důraz je potřeba nejen na IT a technické obory, ale též na humanitní vědy, výuku jazyků, kde se ale rovněž dají uplatnit moderní technologie a přístupy. Vzdělávání je důležité také např. pro lidi, rodinné příslušníky, kteří pečují o příbuzné – nemocné a lidi vysokého věku. Kvalita života člověka, který vyžaduje každodenní péčí roste s technickou gramotností pečovatelů, asistentů a rodiny – město má pravidelně zajišťovat školení, která zvyšují kvalitu života lidí v ohrožených skupinách obyvatel. Školení, semináře a možnost zeptat se odborníka po telefonu, přes internet zvyšuje kvalitu života nejen nemocného, seniora, ale celým jejich rodinám.

Příroda

Rožnovsko obklopuje unikátní příroda. Je součástí našeho bytí, identity a zdraví. Povinností města je udržovat přírodní rovnováhu v krajině, ochraňovat přírodní hodnoty, krásy a hospodařit s přírodními zdroji s ohledem na individualitu prostředí, která je dána místem, lidmi, potřebami, kulturou, apod. Rožnov má být lázeňský, zelený a má být výkladní skříní zasazenou v centru přírodních krás. Takto se má přistupovat k podobě města, které se pyšní takovým charakterem, jaký je typický pro Rožnov. Rožnov má být rozkvetlou zahradou květin v blízkosti veřejně přístupných míst, v centru, v oknech radnice a v oknech dalších veřejných budov. Rožnov se má v období letních horkých dní spolehnout na přírodu, aby pomáhala ochladit cesty, chodníky a občany, ať už jdou z práce domů nebo když večer usínají v rozpálených panelácích. 

Tradice

hodnota tradic je pro Rožnov tak důležitá jako příroda nebo jako vlastní jméno města. Tradice jsou kořeny života místních lidí a kořeny celého města. Je nutné je zalévat a pěstovat jejich rozmach. Místní tradice jsme povinni uchovávat, chlubit se jimi a předávat dalším generacím. Nejúčinnějším způsobem jak v lidech probouzet vědomí o jejich kořenech je pomoci jim chápat tradice, kulturu, která je s městem spojená v historických souvislostech a ve vazbě k významným osobám, které se zasadily o rozvoj města. Zároveň, aby Rožnov byl konkurenceschopný mezi ostatními městy, aby zde lidé chtěli žít, aby zde chtěli bydlet, aby zde chtěli mladí lidé zůstávat, nutně potřebuje být také moderní, nutně potřebuje chápat moderní koncepty (společenské, kulturní…) a integrovat je do rozvoje města, ovšem to vše je nutné provést v případě Rožnova ve jménu tradic – tak totiž bude každý občan vnímat každou novinku, každý moderní trend jako přirozenou součást naši historie, jako přirozenou součást svého já. 

Kultura

stejně jako tradice je kultura součástí naší identity. Místní kultura je výjimečná a je vyhledávaná lidmi z celé ČR a zahraničí. Jistě v tomto udělala zásadní kus práce již zmíněná tradice a proto moderní kulturu, kulturní koncepty, hudbu, film, divadlo, kreativní skupiny a jednotlivce má město intenzivněji podporovat, zasadit se ve větší míře o mediální prezentaci počinů, aby se v našem městě, kraji a v ČR o Rožnovu a jeho kultuře vědělo.. K této podpoře je v dnešní době potřeba více využít mimo jiné – moderních technologií, sociální sítě. Zdejší podpora kultury má být uskutečněna napříč žánry, napříč nejrůznější počiny kreativců a má uspokojit so nejširší spektrum občanů – ať už občan kulturu třeba jen vnímá nebo kulturu svými počiny spoluvytváří. Jednou, až uplyne čas, pak i ta dnešní kultura, dnešní počiny umělců budou brány za součást místní tradice. Podpora i té dnešní kultury ze strany města posiluje nejen historii zpětně (kulturní kontinuitu), ale posiluje budoucnost samotného Rožnova – nelze opomíjet dnešní kulturní počiny, protože každý z nich může být součástí skládanky, součástí tradičních hodnot.

Dobré hospodaření

město má přirozeně být ohleduplné na svůj rozpočet. Významným akcím má předcházet zjištění názorů občanů a za určitých okolností a ve vhodných případech má být uplatněn mechanismus referenda. Znalost názorů občanů je základní pilíř, na kterém stojí vize „Chytrého Rožnova“. Protože žijeme v době, kdy moderní technologie mění náš okolní svět a mění také naše chápání okolního světa, dále protože žijeme v době, kdy jsme ovlivněni celosvětovými událostmi, v neposlední řadě protože žijeme v době, kdy pro mladé lidi je snadné přestěhovat se do jiného města za bydlením, za prací, za kulturou, zkrátka za příležitostmi, jsme proto nuceni přistupovat i k rozvoji našeho města prostřednictvím odvážnějších, moderních kroků a prostřednictvím ověřených přístupů, které fungují v dalších významných městech, jež pracují intenzivně na své identitě, ovšem vždy s potřebnou ohleduplností právě k „domácímu“ rozpočtu. Není nutné se obávat slov jako je např. hypotéka, dluh, půjčka, pokud tyto pojmy a nástroje, stejně jako vývoj moderních trendů v nejrůznějších oblastech našeho Rožnova budou mít v péči odborníci ve vedení města, kteří sledují významné  aktuální a historické ukazatele, na základě kterých pak hlídají městský rozpočet a tvoří své rozhodnutí a predikce. Nemusíme se obávat, pokud vývoj našeho města budou řídit odborníci, kteří s těmito parametry umějí pracovat a kteří dokážou pragmaticky, exaktně uplatnit moderní obory, jako například ekonomii, matematiku ve prospěch městských investic, byť se nemusejí tyto investice zdát na začátku nejpopulárnější – nechejme si poradit lidmi, kteří na základě dlouholeté zkušenosti a dobrých výsledků dokážou říci, co s našim rozpočtem lze uskutečnit a co ne. Podstatné je zajistit a mít prostředky na základní investice, bez kterých město nemůže být, ale průběžně je nutné město také inovovat, modernizovat – aby Rožnov udržel doma mladé lidi, aby populace rostla. Ve vedení města, na úřadech mají být proto odborníci a to z různých oborů, aby investice byly bezpečně realizované a aby byly podloženy srozumitelnými, odbornými argumenty.  Dejme proto významný prostor právě odborníkům z řad úředního aparátu – Rožnov se má více pyšnit jejich aktuálním, kvalitním týmem.

 

Rožnov, který pečuje a ochraňuje

Senioři 

moderní společnost umí vnímat seniory jako zdroj odborných a životních znalostí. Úroveň vyspělosti naši společnosti se pozná dle toho, jak se dokáže postarat o osoby vyššího věku, osoby s hendikepem, apod. Schopnost vnímat starší osoby jako velké pomocníky při rozhodování v záležitostech týkajících se města je dána vyspělostí, odborností a kvalitou lidí ve vedení města a obce. Úroveň města bude tak vysoká, jak vysoko seniory město dokáže vyzdvihnout a jak moc je dokáže integrovat do svých plánů, do strategického rozvoje a v dobrém slova smyslu – jak moc dobře dokáže zkušenosti seniorů využít pro vývoj a podporu aktivit mladších generací. Řada místních seniorů má bohaté zkušenosti s řízením úspěšných firem, tito lidé znají pravidla ekonomiky a dokážou předvídat na základě životní zkušeností vývoj situace do budoucna. Jedním z hlavních pilířů pro podporu osob vyššího věku je zamezení diskriminace na základě věku a ochrana práv starších osob, dále zvyšování kvality domácí péče a k tomu patří zvyšování kvalifikace domácích pečujících. Mladší generace by k tomuto tématu měly být vedeny již od základní školy, aby inkorporace – vtělení této filosofie do člověka, do společnosti proběhlo včas a aby se tato filosofie rozvíjela v každé osobnosti co nejvíce přirozeně a odmalička. Z každé takové osobnosti bude jednou produktivní osoba, která prostřednictví zaměstnání a vlivu na své okolí bude dál přenášet hodnoty, které znamenají celospolečenskou, přirozenou úctu ke stáří. Tak se bude časem projevovat popsaná výchova mladých lidí nejen celospolečensky, ale také individuálně – ku prospěchu starších osob v bezprostředním, blízkém, rodinném okolí. Tato filosofie by v takové ideální společnosti byla přirozeněji vnímána i v institucionální péči, která si zaslouží zvláštní pozornost. Tato filosofie míří ke zvýšení kvality života člověka a naší společnosti. Jako v každém tématu, i zde je klíčem vzdělávání nejen lidí, kteří pracují a jsou v úzkém kontaktu se seniory, ale také vzdělávání samotných lidí vyššího věku, seniorů. Patří k tomu digitální začleňování a samozřejmě pro odbourání diskriminace se jedná také o výuku alternativ k online komunikaci. Odbourat se má celospolečenské, institucionální, ale také v některých případech úřední a ne vždy taktní zacházení se staršími lidmi (například rozhodování „od stolu“) . Měla by se prosazovat marketingová komunikace, která by zlepšovala vnímání staří a starších lidí mladšími generacemi. Znovu ale je nutné zopakovat, že to vše má posloužit nejen k zlepšení úrovně naši společnosti, ale též zlepšení péče a přístupu k seniorům, k intenzivnější participaci, tzn. spolupráci starších lidí na rozvoji společnosti, na spolurozhodování o městě, obci, dále mají popsané přístupy pomoci k postupnému a intenzivnějšímu prolnutí mladších a starších generací ( např. prostřednictvím sdílených prostor – sdílená dílna umístěna poblíž seniorských center, kde by se zúročily cenné zkušenosti seniorů a kde by se promísila energie seniorů s energií mladých generací. Dalším podobným příkladem může být spolupráce seniorů a učitelů v MŠ, např. čtení pohádek dětem, apod.)

Nemocní a lidé s hendikepem

nelze tyto dvě skupiny spojovat v jednu, ovšem pro účel těchto řádků je dobré znova zopakovat fakt, že úroveň naší společnosti je tak vysoká, jak jsme schopni zaopatřit osoby a rodiny v těžkých životních situacích. Opět zde patří tématika vzdělávání nejen osob nemocných a osob s hendikepem ale též jejich asistentů, pečovatelů a všech, kteří díky svému působení mohou ovlivnit kvalitu života lidí v ohrožených skupinách. Cílem je tedy přinést nástroje (technické pomůcky, školení, služby – technická podpora) k tomu, aby docházelo ke zkvalitňování životů nemocných, lidí s hendikepem, celých jejich rodin, ale také aby prostřednictvím nových nástrojů a přístupů docházelo k zefektivňování péče a asistence. Vzdělávání, kurzy, digitální dovednosti, moderní technologie umožňují návrat lidí s těžkými hendikepy zpět do školy, do práce, ale také umožňují rodinným příslušníkům získat více času pro zaopatření chodu domácnosti, pro oddech, apod., čímž se zvyšuje zmíněná kvalita života nejen ošetřovaných osob, ale celých rodin. 

Rožnov, který inspiruje

Vytváření vztahu k městu už od školky  

přízeň dítěte si člověk získá hrou. Město si také přízeň dětí získá hrou a později u dospělých lidí si ji získá tehdy, pokud zde bude důvěra – důvěra mezi městem a občany. Ona počáteční hra by měla mít motivační, inspirující dopad na přemýšlení mladého člověka – o přírodě, která obklopuje naše město, o sportovních příležitostech, které příroda a město nabízí, o lidech, kteří ve městě a okolí žijí, o hodnotách, kterých tito lidé dosáhli na poli sportu, kultury, vědy, vzdělání, o pracovních příležitostech, které město a okolí nabízí, apod. a tento neúplný výčet, tyto kostičky měly by se jako puzzle objevovat a zapadat do sebe v průběhu života a dospívání – ve školkách, školách, v zájmových kroužcích, apod., aby utvrzovaly bližší vztah osoby k městu, aby posilovaly sebevědomí prostřednictvím chápání příležitostí, které Rožnov nabízí pro osobní, umělecký, kariérní, atd. růst a aby ony kostičky inspirovaly v průběhu života lidi ke krokům a činům, které jsou s městem spojené – a to až do dospělosti. V dospělosti, pokud se rozhodnou lidé zde založit své rodiny, na základě znalosti Rožnova, na základě důvěry v Rožnov a jeho příležitosti je to pak přesně to, co pohladí duši samotného Rožnova, samotného genia loci našeho města. Rožnov si zaslouží, aby jeho občané prostřednictvím svých zástupců intenzivněji pracovali na vztahu člověka k městu a naopak – již od školky.

Mladí lidé 

město má být „dětským pokojíčkem“ mladých lidí. Pokojíček člověka baví a inspiruje, protože v pokojíčku jsou hračky, které zrovna motivují k dané hře, je zde počítač, který inspiruje k dalším činnostem, jsou zde knihy, míč, nůžky pro vystřihovánky, hudební nástroj, sourozenec, který se do hry může zapojit, apod. Pokojíček zkrátka inspiruje a dle této inspirace se dítě a mladý člověk rozhoduje o tom, co může a co bude dělat. Město má přinášet svým občanům stejně bohaté prostředí. Sportovní vyžití, zázemí pro kapely, umělce, kroužky pro zdokonalování v dané oblasti, sdílená dílna, místo, kde lze trénovat zručnost, učit se vědě a moderním technologiím, zkrátka inspirativní místa, která mohou společně s inspirativními lidmi vyplnit volný čas, místa, která mladé lidi rychleji posunou v jejich schopnostech a místa, kde se rychle mohou lidé naučit novým dovednostem a v neposlední řadě místa, která dokážou včas rozpoznat lidský talent a umožnit navedení člověka správným směrem. Nelze se spoléhat pouze na školy a domov – talent a dovednosti se rozvíjejí i mimo školu, domov a v tom má město významně pomoci.

Rodiny

dobrá práce, dostatečné finanční prostředky, bydlení, zdravotnické služby, příroda, sportovní vyžití, dobrá kvalita školek, škol, kroužků a témata popsaná v předchozích bodech ovlivňují rodiny k setrvání ve městě. Město bude lidi inspirovat, když dá občanům možnost se vyjadřovat k podstatným, ale i méně podstatným záležitostem města a když občanům vloží do rukou nástroje, kterými budou moci ovlivňovat vývoj města – sounáležitost s městem lze vybudovat prostřednictvím moderních technologií, kterými občan bude moci ovlivňovat postoj města k řešeným tématům, kterými bude moci upozornit na nesrovnalosti ve veřejném prostoru. Zájem o moderní technologie a o moderní komunikaci s úřadem lze aktuálně sledovat např. na počtu stažení mobilního rozhlasu a jeho využívání. Referendum je nástroj, který by se měl prosadit za určitých okolností a v určitých případech pro zjištění postoje občanů a spoluvyřešení zásadních rozhodnutí města. Protože se jedná o speciální nástroj, je nutné ho nanečisto vyzkoušet a naučit nejprve občany Rožnova chápat jeho fungování a dopad. Síla zastupitelů a městských orgánů má být ovlivněna názorem občanů. Město má být takové jaké jej chtějí občané. Takové město je chytré. Zástupci města jsou služebníky občanů. 

 

Rožnov, který myslí moderně

FairTrade a místní produkce

v Rožnově je FairTradová škola (ZŠ Pod Skalkou), FairTrade je tedy v Rožnově pojmem, který lidé znají. Díky zemědělskému zázemí a historii města lidé v Rožnově vědí, že vypěstování kvalitní potraviny (nemusí jít jen o potraviny) stojí čas, energii, peníze a pakliže si takovou potravinu přejeme mít ve svém jídelníčku, je nutné za ni zaplatit adekvátní částku. Zapojení města do FairTrade programů umožní učit společnost nakupovat potraviny za spravedlivé ceny, které podporují místní výrobce(nejen) v jejich snaze dodávat na trh potraviny vyrobené udržitelně v ekologické, sociální, ekonomické rovnováze. Je to trend a filosofie, která má své opodstatněné místo. Protože se jedná o moderní trend, který ale podléhá běžným zákonům a regulím, je potřeba podpořit ty, kteří se o prosazování tohoto trendu snaží, kteří riskují vysoké náklady v případě, kdy poptávka neuspokojí nabídku a například expirace takových potravin pak může znamenat dlouhodobé, až existenční problémy. Pomoc by mohla být pro projekty poskytující službu občanům například v podobě zlevněných nájmů prostor určených k podnikání.

Veletrh pracovních příležitostí 

podobné akce v Rožnově již v minulosti byly organizovány a jejich smyslem je pomyslně nebo fyzicky otevřít dveře místních firem a nechat do nich nahlédnout dnešní děti, žáky, aby tak získali lepší představu o pracovních pozicích o pracovním prostředí. Nejen to je přidanou hodnotou podobných akcí – patří zde aktuální nabídka pracovních příležitostí. V příjemném prostředí mají firmy jako vystavovatelé nabízet pracovní příležitosti, stáže, spolupráce na seminárních a diplomových pracích. I pro tyto příležitosti jsou vhodné reprezentativní prostory, které přilákají významné firmy nejen z Rožnova, ale také okolí.

Nespekulativní bytová výstavba

moderní přístup a filosofie „výroby“ dostupného bydlení. Krize v dostupnosti bydlení se každým měsícem prohlubuje. Růst cen nemovitostí a bariéry získání hypoték vnímá každý člověk jako nelehké téma a překážku vlastního rozvoje – například mladé lidi nutí tento fakt raději cestovat, odejít z města. Je nutné tedy sledovat moderní trendy i v této oblasti. Město bude brzy nuceno klást důraz na navýšení dostatečné kapacity bydlení ve městě, aniž by se prosazovala neúměrná ziskuchtivost developerů, která se potom projevuje ve vysokých pořizovacích cenách nemovitostí. Nutné je proto saturovat trh takovými nemovitostmi(byty), které není možné zakoupit jako investici, protože tato příležitost pak žene ceny bydlení do astronomických výšin. Trendem ve vyspělých zemích je nespekulativní bytová výstavba, která stojí na moderních pravidlech družstevního, ekonomického bydlení – pro každého, dále stojí na spolupráci města s družstevními developery a na principech udržitelnosti, spoluúčasti nájemců na financování výstavby a poskytnutí potřebného prostoru znevýhodněným domácnostem. Díky tomu, že družstevní výstavba probíhá v součinnosti s městem, které k tomuto připraví pozemky, je už zde úspora – např. družstvo nemusí kupovat pozemky. Spolupráce města s družstevními developery je výhodnější, protože družstevní developeři fungují neziskově. Je nutné si také uvědomit, že aktuální situace – vysoké ceny nemovitostí, nedostupné hypotéky nutí lidi uchylovat se k nájemnímu způsobu bydlení a to povede ke zvyšování nájemného. O to aktuálnější je téma onoho družstevního – nespekulativního bydlení. Jak by mohl vypadat scénář? Rožnov poskytne pozemky pro stavbu. Družstevní developer bude vybrán veřejnou zakázkou a s ním bude založeno bytové družstvo. Developer zajistí úvěr a výstavbu domu. Do tohoto družstva vstoupí budoucí obyvatelé jako členové. Tito budoucí obyvatelé zaplatí dopředu určité procenta nákladů pro výstavbu, např. 25 procent a zbytek budou splácet formou měsíčního nájemného, které v takovém modelu bude výrazně nižší oproti měsíčním splátkám hypotéky.

 

Sdílená místa, věci a znalosti

dnešní generace mladých lidí přináší nové pohledy na fungování společnosti. Mladí lidé jsou zvyklí sdílet informace prostřednictvím sociálních sítí, umí informace hledat rychle a efektivně, chápou prodej a koupě věcí pružně – pokud zjistí, že věc již nepotřebují, dokáží ji efektivně prodat dále. Tato generace vyrostla s chytrými telefony a na vlnách internetu, jsou to lidé, kteří sociální a ekonomické otázky vnímají a staví se k nim čelem. Je to generace, na které stojí četná odvětví a rozvoj moderních trendů – např. ekologická, sdílená doprava. Tento ekologický přístup dnes mladí lidé aplikují nejen u nákupů, ale třeba u výběru zaměstnavatele, dívají se na to, zda je zaměstnavatel schopen pozitivně ovlivňovat sociální problémy a zároveň než by kupovali levnější produkty, raději volí vyšší částku za udržitelné zboží. Sdílené věci související s dopravou vnímají lidé z generace Z (1996-2010) ekonomicky a ekologicky – jsou rádi, že si mohou půjčit kolo nebo auto, což pro ně znamená ušetřit pořizovací náklady a zároveň znají přidanou hodnotu slova „sdílet“, tzn, v daném případě přispívají svým přístupem ekologii. Proto má město uvažovat o SDÍLENÝCH místech (například sdílená (veřejná) dílna umístěna poblíž center pro seniory), o sdílených věcech (např. kola, kterými lze urychlit dopravu mezi náměstím a Koryčanskými pasekami) a sdílených znalostech, což se projevuje třeba právě díky tomu, že veřejná (sdílená) dílna bude chytře postavena právě u spolků a center pro seniory, kde zkušení starší lidé dokáží pomoci lidem, kteří si přišli do dílny něco vyrobit, naopak mladí lidé dokáží pomoci třeba s chytrou domácností pro seniora nebo navést seniora na správné ovládání chytrého telefonu, apod.

Propojování generací

přístup, který se snaží propojovat životní zkušenosti, schopnosti a vyzrálost seniorů s mladými generacemi. Je nutné si uvědomovat, že zkušený šéfkuchař, zkušená švadlena, zkušený řemeslník, který je třeba sám doma – ať už v domovech pro seniory nebo v bytě, má ve svém životním příběhu, ve své odbornosti, ve vyzrálém pohledu na svět veliké bohatství, které může předat mladším generacím. Takovému bohatství se mladí lidé dostanou až když vytvoří svůj vlastní životní příběh – ale zamyslíme-li se nad tím, jak mladou generaci dříve obohatit o tyto zkušenosti a jak ty seniory, kteří o to mají zájem aktivně začlenit do dění města, zjistíme, že řešení zde jsou…Senior, který je zkušeným kuchařem může pomoci v kroužku nebo při výuce nových kuchařů, skvělá švadlena zase pomůže v kroužku pro švadleny předat její cenné rady a zkušenosti, řemeslník pomůže sestavit poličku, babička, která čte pohádku dětem ve školce pomůže dětem při usínání. Takovýto výčet by mohl být dlouhý a je pouze na představitelích města, aby dokázali tento potenciál generací zužitkovat ve prospěch nás všech, což znamená hledat a aplikovat způsoby, jak co nejpřirozeněji provázat zmíněné generace.  Právě moderní koncepty jsou řešením – řešením jsou sdílená místa, věci a znalostí, které  poslouží pro propojení generací a přinesou jak generacím, tak městu významný prospěch. Jednoduchý a levný příklad – 3D tiskárna dostupná v knihovně tomuto efektu výrazně přispěje. Do knihovny se dostanou lidé, kteří toto místo dříve nenavštěvovali a přesun znalostí, budování komunity v rámci knihovny tak může postupem času získat další rozměr. Je pouze na městě, aby včas začalo zavádět moderní koncepty, sdílená místa, sdílené věci a sdílené znalosti, které pomohou vzdělávat mladou generaci díky bohatým zkušenostem seniorů. To bude mít ve finále za následek dobrou zaměstnanost, setrvání mladých lidí a zakládání rodin zde ve městě a tím růst počtu obyvatel našeho města. Generacím je potřeba poskytnout místo a nástroje k tomu, aby mohly spolupracovat a realizovat scé představy.  

Digitalizace – moderní komunikace a moderní technologie

Následující funkční období je rozhodující pro to, zda se město či obec stane konkurenceschopnou a efektivně fungující v moderní době. Digitalizace má být vnímána jako zásadní téma pro období aktuálních voleb ve městech a obcích. Dobře fungující město a jeho rozvoj závisí právě na stěžejním pilíři, kterým je pro následující období právě zmíněná digitalizace. Nelze se na města a obce dívat jen z toho pohledu, zda je kanál v pořádku, či zda tamto hřiště má všech 5P, apod. – nutné je nyní a to více než kdy jindy umět pomoci organizovat vztah mezi občanem a městem, fungování škol, školek, sportovních sociálních a kulturních zařízení za pomocí digitalizace. Digitální transformace pomůže zajistit lepší komunikaci mezi občanem a městem, pomůže ochránit veřejné prostředky, zlepšit efektivitu vnitřních procesů organizací, což přináší těmto entitám více času, který mohou věnovat občanům, klientům. Digitalizace přináší důvěru a právě důvěru město a občan mezi sebou potřebují pěstovat. Lidé jsou unaveni sledováním stále se opakujících případů, kdy veřejné organizace  sloužily jako dojné kravičky a jsou rozzlobeni tím, že vidí neustálé kauzy, ze kterých občan nic nemá. Občané ztrácí důvěru a digitalizace je cestou k budování důvěry a transparentnosti. Město má umožnit svým občanům podílet se na zásadních rozhodnutích – i o tom je téma digitalizace. Digitalizace přináší průhledný pohled na fungování a řízení města a ochraňuje nejen již zmíněné veřejné prostředky, občany, ale i lidi vykonávající funkci orgánu obce a to v tom, že rozhodují dle průhledných dat transparentně, ve prospěch občanů a díky digitalizaci, které dokáže pomoci  v přehlednosti, dokáže zprostředkovat přehledně potřebné znalosti a pojistit i významnou část pečlivosti, což přivítají například starostové, kteří díky tomuto efektu nemusejí být vystavení až tak velikému riziku v rámci své hmotné zodpovědnosti. Starosta nebo ředitelé organizací díky digitalizaci prokážou, že jednali adekvátně s právním řádem. 

Občané ve městech a obcích, při svém uvažování o vhodných kandidátech do vedení města by měli právě teď pokládat jednotlivým lidem zásadní otázku – zvládnete digitalizaci, digitální transformaci? Pokud to lidé totiž nezvládnou, pak sice ne hned, ale je jisté, že později se tento hendikep projeví ve snížené kvalitě života občanů oproti městům a obcím, kde téma digitalizace zvládnou. 

Rožnov, který inovuje

Moderní koncepty, trendy a přístupy, jako například sdílení míst, věcí a znalostí, FairTrade, Člověk a  technika, apod. je nutné integrovat do běžného života občanů. Není zároveň nutné, aby tyto přístupy byly integrovány hned v plné míře a hned s využitím velkých investic. 

Rožnov je město se svými individuálními požadavky a město, které vyžaduje individuální přístup (jako každé město). Rožnov je specifický organismus, který ale díky kvalitnímu zázemí firem, přemýšlivým lidem, bohatou občanskou vybaveností a modernímu uvažování má potenciál rychlého, efektivního a nenákladného nasazení zmíněných moderních přístupů v praxi. 

Prostřednictvím trendu „Člověk a technika“ lze školy intenzivněji provázat s místními firmami. K tomu pomohou opět sdílené prostory, například sdílená dílna, jež může být tvořena ve spolupráci s místníma firmama. Vybavení takové dílny nemusí být v počátku nijak zásadní investice, 3D tiskárna, počítač, elektronické obvody, základní nářadí. Pouze prostor je potřeba zvolit a mít natolik výhodně zvolený (nemusí být nijak velký), aby se mohly hned na začátku testovat reakce zájemců, místních firem , města, ale také seniorů, kteří by měli v této záležitosti mít zásadní postavení a kteří jsou podstatným článkem, protože disponují velkou životní zkušeností, odborností a to je voda, která padá na mlýn při zavádění procesu generačního provázání.  Během první etapy, kdy se tyto procesy budou organizovat a zavádět do praxe je potřebné provádět zpětnou kontrolu a hlídat hodnoty, kterých se má docílit – lepší vazby mezi mladší generací a seniory, lepší zázemí pro začínající podnikatele a tvůrce, zkrátka nový a moderní nástroj, který pomáhá zvyšovat kvalitu života jednotlivce a kvalitu života lidí v našem městě. 

Dalším důležitým bodem je intenzivnější zavedení moderních technologií do vzdělávání a to už od školky. Poskytování kvalitnějšího a také intenzivnějšího školení seniorům pro zlepšení využívání digitálních technologií. poskytování školení pro asistenty, pečovatele a rodiny pečující o lidi nemocné a lidi s hendikepem. Zavádění moderních technologií do oblasti dopravy – radary, detekce parkovacích míst, informační tabule. Zajištění projektů pro podporu sdílených věcí – veřejná kola. A dotažení projektů, které jsou již k dispozici – chytré parkování v celém městě s chytrou aplikací.

 

Rožnov, který podporuje

 

Podpora činorodých lidí, kreativců

Naše město má podporovat intenzivněji a pravidelně výsledky počinů, ať už se jedná o školní úspěchy, podnikatelské úspěchy, dále úspěchy na uměleckých polích, sportovní výkony, apod. – bez rozdílu věku, pohlaví, zdravotní situace. Tato podpora má být minimálně v mediální oblasti. Nejen, že tak město podpoří úspěšné lidi, ale i samotnému Rožnovu pomohou tyto prezentace úspěchů v jeho vlastní marketingové komunikaci, která v následující době bude muset intenzivněji proudit éterem nejen v našem regionu, ale také v okolních regionech a v zahraničí. Je to dáno také následky Covidu, ekonomickou a společenskou situací.

Rožnovské kapely – sdílená zkušebna – prostor pro zkušebny

Rožnov má podporovat hudební kapely po stránce prostor, kde by mohly kapely zkoušet – opět se může jednat o již zmíněný formát SDÍLENÍ, kdy v tomto případě by byla kapelám k dispozici sdílená (veřejná) zkušebna, kde by se hudebníci mohli střídat a pravidelně zkoušet. V Rožnově je nedostatek prostor určených pro umístění zkušeben muzikantů letitým problémem, který je v jiných městech vyřešen vyčleněním budovy pro tyto účely a pokud taková budova není k dispozici, nabízí se právě možnost sdílené zkušebny.

Propojování generací – senioři a mladí lidé

Prostřednictvím sdílených dílen, kroužků, akcí v knihovnách, na setkávání seniorů, ve školách intenzivněji organizovat projekty, které pomohou propojovat a sbližovat generace. 

Moderní technologie

Integrovat moderní technologie do vzdělávání, kurzů a školení. Moderní technologie mají být součástí knihoven a kulturních center, které jsou obýváky měst.

 

Doktoři, zdravotníci, pečovatelé, asistenti, učitelé, úředníci

Nezapomínejme na odborníky, kteří zvyšují kvalitu našeho života. Vyzdvihujme jejich jména a počiny. Zvelebujme nejen prostředí města, ale i jejich pracovní prostředí, aby svou práci mohli vykonávat pohodlněji a tím třeba i efektivněji. 

Chytrá města v mediích