• jak případně zajistit, aby Zastupitelé hlasovali na základě vůle občanů?

ANKETA (ukázka otázky v případném referendu):

Souhlasíte s tím, aby Zastupitelstvo Rožnova pod Radhoštěm schválilo stavbu Kulturního centra podle aktuálního projektu?

Nahrávání ... Nahrávání ...

Co je to referendum:

V případě, že obec vystupuje v rámci své samostatné působnosti, umožňuje zákon č. 22/2004 Sb. uspořádání místního referenda. Otázka, o které se v referendu hlasuje, musí být formulována tak, aby bylo možné na ni jednoznačně odpovědět „ano“ nebo „ne“. Je důležité, aby otázka byla jasně a správně položena, a nezahrnovala téma spadající do přenesené působnosti obce. V opačném případě by bylo místní referendum neplatné a nedosáhlo by cíle zavázat Zastupitelstvo k určitému postupu.

Výše je pouze demonstrativní ukázka takové otázky ke Kulturnímu centru – v podobě jednoduché ankety. (anketa není oficiální, není organizována vedením města, není dostatečně technicky zabezpečená – je demonstrativní)

Podstatou tohoto článku/ankety je ukázat občanům Rožnov(sk)a možnosti řešení klíčových témat, kdy rozhodnutí budou mít v rukou sami občané – je to ukázka cesty, kdy Zastupitelstvo bude jednat dle projevené vůle občanů.

Referendum je forma přímé demokracie, ve které občané hlasují o konkrétních otázkách. Místo toho, aby své rozhodnutí nechali na zvolených zástupcích, občané přímo vyjadřují svůj názor na určité téma. Vůle občanů vyjádřená v referendu odráží kolektivní rozhodnutí nebo preference veřejnosti.


Nejdříve se důkladně naučit znát potřeby občanů | Ankety – Průzkumy | a až poté rozhodovat: