STRATEGICKÝ PLÁN MĚSTA

Po prostudování strategického plánu města Rožnova pod Radhoštěm:

https://strategie2030.roznov.cz/documentation/SPRM_2021-2030_final.pdf

a

na základě zamyšlení se nad aktuální situací týkající se firmy Onsemi:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-roznov-se-ma-zmenit-na-valasske-silicon-valley-za-miliardy-dolaru-od-onsemi-254914

lze uvést několik klíčových oblastí, které jsou již ve strategickém dokumentu města zohledněny a mohou ovlivnit / podpořit nově avizovaný rozvoj průmyslu, patří zde např.:

Průmyslová orientace města

Dokument zdůrazňuje význam průmyslového a elektrotechnického sektoru pro město. Onsemi, jakožto významný zaměstnavatel v oblasti, je již součástí ekonomické struktury města, což značí, že město má základní předpoklady pro podporu průmyslových investic zakořeněné ve svém DNA.

Partnerské vztahy a podpora podnikání

Strategický plán zdůrazňuje význam partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem. Tato spolupráce je klíčová pro další rozvoj a integraci Onsemi do městské infrastruktury a místní ekonomiky.

Rozvoj průmyslových zón a infrastruktury

Strategický plán zmiňuje existenci a potenciál průmyslových zón, což je přímo relevantní pro rozšíření výroby Onsemi a možné budoucí, související rozvojové projekty.

Podpora technického vzdělávání a výzkumu

Důraz na vzdělávání a spolupráce s vysokými školami může napomoci přilákání a rozvoji kvalifikované pracovní síly, která je klíčová pro high-tech průmysly jako je výroba polovodičů. To je ostatně aktuálně diskutováno na státní, krajské a městské úrovni.

Tyto body naznačují, že i když strategický plán původně nebyl psán s ohledem na tak velkou investici, jako je ta od firmy Onsemi, některé jeho části již reflektují potřeby a výzvy, které s takovou transformací souvisí. Město by mělo na těchto základech stavět a dále rozvíjet infrastrukturu, vzdělávací možnosti a podnikatelské prostředí, aby podpořilo udržitelný rozvoj a integraci nových technologií a průmyslových kapacit do městského plánu.

Ale,

jsou oblasti, které strategický dokument buď vůbec nezmiňuje nebo je nezmiňuje dostatečně, jelikož v době, kdy se dokument tvořil nebylo možné předpokládat, že investice  firmy Onsemi bude jedním ze zásadních parametrů pro tvorbu tohoto plánu.

Strategický plán města pro období 2021-2030 dostatečně nezohledňuje obří investice, které mají transformovat region v centrum výroby polovodičů. Bude tedy třeba zvážit následující klíčové oblasti při aktualizaci nebo úpravě plánu:

Infrastruktura:

Rozvoj technologických průmyslů vyžaduje robustní infrastrukturu, zahrnující silnice, energetiku a technické služby. Investice do infrastruktury by měla být prioritou.

Vzdělání a pracovní síly:

Hejtmanem zlínského kraje Ing.Radimem Holišem již avizovaná spolupráce s univerzitami a školami je klíčová pro přípravu kvalifikované pracovní síly potřebné pro nové technologie. Rozšíření stávajících programů a zavedení nových studijních oborů v oblasti polovodičů učiní město atraktivnějším pro mladé technické talenty.  

Životní prostředí:

Zvýšení intenzity vývoje, výroby a technologického rozvoje může mít dopad na životní prostředí. Implementace udržitelných postupů a technologií bude základem pro minimalizaci ekologického dopadu. V této oblasti vnímáme jako naši povinnost informovat veřejnost o doporučeních a postupech, které lidé mohou uplatnit jako nástroj obrany před rozhodnutími veřejné moci v oblasti životního prostředí. Nyní tato otázka souvisí i s územním plánem.

Sociální služby, zdravotnictví a bydlení:

S nárůstem pracovní síly a jejich rodin v regionu bude nutné zvýšit kapacity škol, zdravotnických zařízení a dostupného bydlení.

Ekonomická diverzifikace:

Ačkoli se bude region zaměřovat na výrobu polovodičů, je důležité udržet ekonomickou diverzifikaci, aby byla ekonomika méně zranitelná vůči globálním kolísáním v jednom sektoru.


EKOSYSTÉM ROŽNOVSKA – pojem

To, co nyní začínáme nově tvořit je tzv. EKOSYSTÉM, nový ekosystém Rožnovska.

Termín „ekosystém“ ve smyslu budování spoluprací mezi městem, firmami, školami a dalšími institucemi odkazuje na vytváření dynamické a propojené sítě různých aktérů, která umožňuje efektivní vzájemnou spolupráci a podporuje celkový rozvoj a inovace v regionu. V oblasti městského plánování a ekonomického rozvoje tento koncept zdůrazňuje, jak významné je synergické působení různých sektorů společnosti pro dosažení udržitelného rozvoje a konkurenceschopnosti.

V případě strategického plánu města Rožnov pod Radhoštěm a investice společnosti Onsemi lze ekosystém chápat v následujících strategických – propojených tématech:

Vzájemná podpora

Město a onsemi (a jiné firmy) mohou spolupracovat na projektech, které přinášejí vzájemný užitek, jako je rozvoj infrastruktury, zlepšení místních služeb, nebo vytváření nových pracovních míst. Tím se zvyšuje atraktivita města pro nové investory a zlepšuje se kvalita života obyvatel.

Vzdělávací iniciativy

Propojení s místními školami a univerzitami může město a onsemi využít k rozvoji specializovaných vzdělávacích programů, které připravují studenty přímo na potřeby průmyslu. To může zahrnovat stipendia, stáže, praktická cvičení a výzkumné projekty.

Inovační klastry

Město může spolupracovat s firmami, výzkumnými institucemi a univerzitami na vytvoření inovačních klastrů, které se zaměřují na specifické technologické nebo průmyslové oblasti, jako jsou polovodiče. Takové klastry umožňují sdílení znalostí, technologií a zdrojů, což vede k rychlejšímu inovačnímu cyklu a komercializaci nových technologií.

Společenská odpovědnost a udržitelnost

Společnosti mohou v rámci své společenské odpovědnosti spolupracovat s městem na projektech, které podporují udržitelný rozvoj, například ve zlepšování energetické efektivnosti, podpoře recyklace nebo vzdělávacích programech zaměřených na životní prostředí.

Zlepšení kvality života

Investice a projekty mohou být zaměřeny na zlepšení kvality života obyvatel města, například prostřednictvím zlepšení veřejných prostor, podpory místní kultury a umění, a rozvoje sportovních a volnočasových aktivit.

Vytvoření a udržení zdravého ekosystému, který zahrnuje město, průmysl, vzdělávací instituce a další aktéry, je klíčové pro realizaci širších cílů strategického plánu a maximalizaci přínosů velkých investic, jako je ta od Onsemi. Tento přístup pomáhá zajistit důležitý fakt a to, aby investice přinášela dlouhodobé a udržitelné výhody pro všechny zúčastněné strany, pro všechny obyvatele Rožnova.