Moderní trendy a atraktivity

Tvořit chytré, moderní město znamená mít všeobecnou důvěru mezi sebou navzájem. 

Věnujme v další etapě pozornost základním potřebám:

Zdraví

Zvyšujme kvalitu míst, kde mají ordinace naši doktoři, zvyšujme kvalitu čekáren pro pacienty. Pomáhejme zvyšovat vzdělanost osob v souvisejících zdravotnických službách - i těch terénních. Podporujme vzdělávání v těchto oblastech a to nejen odborníků, ale také rodin a rodinných příslušníků, pečovatelů, asistentů, kteří doma pečují o své nemocné příbuzné. Ochraňujme lidi v ohrožených skupinách obyvatel. Zajistěme dostatek doktorů v našem městě, kultivujme prostředí, aby zde doktoři chtěli mít své ordinace.

Bydlení

Inspirujme se v zahraničí a podporujme nespekulativní výstavbu bytů.
Podporujme projekty, které přinesou levné bydlení - pro každého.
Město nemusí dávat příležitost k tomu, aby se měly přespříliš dobře veliké firmy, developeři, kteří na našich občanech a na nedostatku bydlení vydělávají. Řešením je podpora výstavby nespekulativních bytů. Podpořme realizaci výstavby na městských pozemcích - město pro občany, občané pro sebe.

Práce

Je nutné si zdejší přítomnosti firem vážit, spolupracovat s nimi, vytvářet jim příjemný ekosystém a pomoci jim při vyhledávání talentů, budoucích zaměstnanců, integrovat je co nejvíce do dění ve městě a dát jim prostor pro spolupráci ve školách a na rozvoji města. Firmy neustále pracují na svém vývoji, především tedy ty firmy, které vytvářejí užitek a přidanou hodnotu. Za těmito firmami, které umí pracovat ekonomicky efektivně a samoudržitelně stojí chytří lidé, kteří si zaslouží mít k městu přirozenou a bezpochybnou důvěru, protože díky nim se může Rožnov stát chytrým městem, tzn. městem, které umí být takové, jaké jej chtějí jeho občané - pracujme na důvěře.


Poslouchejme hlas moderních trendů, vytvářejme nové atraktivity

Rožnovský svět kultury, vědy a techniky

 

Vznik nových turistických atraktivit. 

Jednou z nich by měl být interaktivní, multimediální sál pokroku – Rožnovský svět kultury, vědy a techniky. Mělo by se jednat o stálou expozici, která moderně poukazuje na bohatou kulturnítechnologickou historii Rožnova a to prostřednictvím poutavého, interaktivního formátu – to by mohla být jedna ze zajímavých, nových atraktivit, která bude nejen oslavou šikovných počinů a lidí  v Rožnově, ale bude také dalším zdrojem příjmů města. Turisté, kteří do Rožnova přijíždějí, navštěvují především Skanzen – využijme turistický potenciál Rožnova a podpořme jím nové atraktivity. Poučme se z úspěchů významných – evropských měst – vytvářejme nové, finančně nenáročné atraktivity.

Historie kultury a techniky +

Vznik Tesly v Rožnově se datuje k roku 1949. V tomto roce zde přijížděli lidé za prací a začala se tak měnit podoba Rožnova. Vyráběla se zde elektronika, magnetofony, televizory. V Rožnově žili a žijí významní umělci, kteří se zasadili o rozkvět nejen místní kultury, ale jejich věhlas a dopad jejich práce překračuje hranice kraje. Vytvořme místo, které bude tyto milníky a výsledky práce oslavovat v podobě multimediálního sálu a interaktivní výstavy, která zábavným způsobem zprostředkuje návštěvníkům nejen informaci,ale také zážitek.

Interaktivní výstava

Možnost poslechnout si úryvky knih. Možnost zhlédnout 3D podobu města před postavením Tesly a po jejím dostavění. Jak vypadal a jak funguje magnetofon vyráběný v Tesle. Jak se vyráběl barevný televizor. Jak se zapojuje elektronka a k čemu tato elektronická součástka slouží. Jaké nástroje potřeboval významný sochař k tvorbě sochy. Videoprezentace. Ukázka významných produktů dnešních rožnovských firem. Významná jména a jejich životopis.

= Nová městská atraktivita

Město Rožnov vždy těžilo ze své jedinečné geografické polohy. Skanzen je atraktivita, která je vyhledávána obyvateli celé ČR a jeho věhlas přesahuje hranice ČR. Rožnov má tedy své jisté návštěvníky už nyní. Zúročme chytře tuto přidanou hodnotu a vytvořme další atraktivitu, která bude cílem turistů a ukáže návštěvníkům Rožnov z jiného úhlu - ukáže, že Rožnov je nejen lázeňské, přírodní město s bohatou tradicí, ale je také kreativní, nadčasový, moderní a fajn. Tato atraktivita navíc pomůže získat finanční prostředky do pokladny města.


Síla ve sdílení věcí, míst a znalostí

 

Nové generace chápou lidi a věci kolem nás moderně a tomu je potřeba přizpůsobit i město

Přejeme si udržet ve městě mladé lidi? Ano – samozřejmě.  Přejeme si odlehčit dopravě? Ano – samozřejmě. Přejeme si, aby mladí lidé měli zájem se učit? Chápat ekologii, energetiku, přírodu…? Ano – samozřejmě. Nové generace již o tomto umí přemýšlet a lépe než kdokoli před nimi. Dejme jim jen možnosti, nástroje a prostor jejich myšlenky, kreativitu a moderní přístup uplatňovat. Dejme občanům možnost sdílet věci, místa, znalosti, oceňujme důsledně ty, kteří město obohacují novými myšlenkami, počiny a ve všech těchto krocích dbejme na provázanost mladé generace s generací seniorů.

Sdílená dílna
Sdílené zkušebny pro kapely
Sdílená kancelář

Sdílená (veřejná) dílna - umožňuje komukoli vytisknout si součást na 3D tiskárně nebo vytvořit si klasickou poličku, zkrátka půjčit si dílnu s potřebnými nástroji a nářadím pro svůj projekt. Dále např. zkusit si sestavit elektronický obvod dle svých představ a možností této dílny, případně naprogramovat si kód na dostupném počítači v této dílně, či studovat kyberbezpečnost.
Kapely v Rožnově nemají kde zkoušet - Rožnov by se měl postarat o prostory, kdy by mohly mít kapely zkušebny nebo vytvořit kapelám veřejnou zkušebnu, kterou by si mohly pronajmout ke svým zkouškám. Máme zde významné talenty a umělce - podpořme tuto oblast, buďme moderní.

Sdílená kola

Možnost zapůjčit si kolo a dopravit se na kole z místa A do místa B jistě přesvědčí mnohé z nás, abychom pro cesty v rámci Rožnova nevyužívali svých automobilů. Odlehčíme tak dopravě, životnímu prostředí a podpoříme zdravý životní styl - podpoříme odložení mobilních telefonů a motivujeme k vycházkám a vyjížďkám.

Sdílení znalostí

Senioři mají díky svým životním zkušenostem veliké znalosti. Mladí lidé mají energii a elán pro uskutečňování svých představ. Propojit tyto skupiny lidí prostřednictvím sdílených dílen a podobných prostor umístěných poblíž spolků a center pro seniory bude mít veliký význam pro rozvoj Rožnova.

Sdílení je zkrátka moderní termín se kterým nové generace umí pracovat. Mladí lidé jsou např. zvyklí věc použít a jakmile ji nepotřebují, umí ji prodat na sítích. Mladí lidé umí myslet ekologicky. Není jim vzdálené třídění odpadu, zhasínat světlo, chránit lidská práva i práva zvířat - podpořme mladou generaci v jejich moderním myšlení. Poskytněme jim prostředí, možnosti a také zkušenosti, znalosti občanů, seniorů.

Občané se podílejí na rozhodnutích města

 

Všudypřítomné sdílení informací, jejich dostupnost, dále dostupnost moderních komunikačních technologií (telefony, webové stránky, mobilní aplikace), jsou  nástroji, které umožňují více přiblížit občany k vedení města a ovlivnit jejich silou a jejich názory vážná rozhodnutí ve věcech města. Podporu takových projektů je možné již v éteru vnímat a je pravý čas k tomu, aby bylo průběžně zajišťováno, že nikdo z občanů nebude diskriminován – každý má mít možnost vyslovit svůj názor i když třeba není počítačově gramotný. Je nutné prosazovat digitalizaci, ale také podporovat OFFLINE přístup, zjednodušeně – klasický papírový formulář.

Web, mobil a formulář

Dostupné již jsou a mají být inovované webové stránky, mobilní aplikace a jiné komunikační kanály, které poukazují na detaily dění ve městě. Zároveň tyto nástroje slouží jako most pro názory občanů, kteří se prostřednictvím těchto moderních technologií mohou vyjádřit k jednotlivým probíraným tématům, mohou vyslovit svůj názor a odhlasovat svůj pozitivní, či negativní postoj - při dostatečném počtu uživatelů a registrovaných hlasů se jedná o silný nástroj k ovlivňování výsledků hlasování vedení města, aniž by člověk byl přítomen na zasedání zastupitelstva.
Pro zabránění diskriminace občanů, kteří nemají přístup k moderním technologiím má být vždy dostupná možnost podání pomocí papírových formulářů nebo vyjádření se jinou "offline" formou. Právě tato ohleduplnost patří k důležitým pravidlům úspěšné digitalizace.
Dobrá práce radnice: https://roznov.munipolis.cz
a další ukázka z blízkého okolí:

Závady ve veřejném prostoru

Vidíte ve městě něco, co by se mohlo zlepšit? Prostřednictvím mobilní aplikace, webové stránky a papírového formuláře je možné na danou problematiku poukázat a hlídat její vyřešení. Toto jsou účinné nástroje pro rozvoj města a spolupráci města s občany. Je pravý čas hlídat otázku diskriminace, přístupnosti, což znamená tlak na schopnost města aplikovat dostatečný počet různorodých nástrojů pro komunikaci města s občany, tlak na schopnost těchto systémů zpracovávat informace občanů do srozumitelného výstupu, který se může co nejdříve aplikovat a to ve jménu zamezení jakékoliv diskriminace.

Referenda

Referendum je podle zákona platné tehdy, pokud se hlasování zúčastní alespoň 35 procent oprávněných voličů. Výsledek referenda je pro zastupitele závazný, pokud pro něj hlasovala nadpoloviční většina zúčastněných a současně alespoň 25 procent všech oprávněných voličů. V zásadních záležitostech mají občané mít možnost tímto způsobem rozhodnout o dění ve svém městě. Podmínkou je správné položení otázky, zajištění transparentnosti a správnosti celého procesu. Úspěch využití tohoto nástroje může ovlivnit mimo jiné mentialita a zvyklosti lidí v dané oblasti.


Podnikatelské inkubátory, spolupráce s univerzitami a firmami

 

Díky internetu je možné se inspirovat, dívat se daleko za hranice našeho státu a nabízet tam své služby a produkty. 

K mnohým aktivitám je zapotřebí dobré zázemí, lidské zdroje, provázanost s institucemi. Spolupracovat a to konkrétně již dnes můžeme s moderními univerzitami, firmami, inovačními centry, podnikatelskými inkubátory v našem regionu. Vytvořme proto šetrně a s ohledem na městský rozpočet základ funkčního prostředí, které bude zaměřeno na rozvoj nápadů, podnikatelských aktivit v technické (nejen) oblasti a propojme tyto aktivity s významnými centry v našem regionu (například krajské technologické a informační centrum), ale také s okolními regiony. Rožnov má pro vznik tohoto kreativního prostředí vše potřebné.

Podnikatelský inkubátor

vytvořme sdílenou kancelář pro nejzajímavější projekty z Rožnova a umožněme začínajícím podnikatelům rozvíjet jejich nápady odtud - z domova. Udržme mladé lidi zde doma, pomozme jim provázat jejich nápady a související potřeby se sdílenou (veřejnou) dílnou, která bude navíc situována poblíž seniorských center (provázání generací a znalostí) a využijme v dobrém našich seniorů, kteří mohou ve sdílené dílně mladým lidem a jejich nápadům při jejich realizaci poradit. Všechny zmíněné pilíře a projekty Chytrého Rožnova v takovou chvíli do sebe zapadají a vytváří propojené prostředí, které pomáhá všem zúčastněným a samozřejmě také samotnému rozvoji města - jeho obyvatelům.
Podnikatelský inkubátor lze aktivitami a prostřednictvím medií provázat s krajským technologickým a informačním centrem, dále se zavedenými podnikatelskými inkubátory ve větších městech, které zdejší počiny mohou sledovat a nápad pak ve vhodnou chvíli mohou pomoci vynést na další, ještě vyšší úroveň.
Vytvořme kreativní prostředí a propojme jej s aktivitami zavedených institucí v našem kraji a dál.

Spolupráce se školami a univerzitami

Univerzity a školy spolupracují s odborníky z praxe. Tito odborníci jsou často lidé, kteří působí dlouhodobě v konkrétním oboru a zaštiťují svými znalostmi a referencemi daný školní obor. Univerzity také spolupracují s firmama na větších projektech v rámci například propojení soukromého a akademického sektoru.
Integrujme-propojujme tyto lidi v našem vlastním kreativním prostředí, který bude zahrnovat podnikatelský inkubátor, sdílenou dílnu, sdílenou kancelář, včetně mechanismů pomáhající propojovat generace a využijme pomoc našich seniorů, aby ony vazby těchto odborníků na akademickou půdu pomohly posunout nápady s dobrým potenciálem využití na ještě vyšší úroveň. Dobré nápady a šikovní lidé mohou prostřednictvím těchto lidí být začleněni třeba do zajímavých workshopů a brainstormingů, ale také mohou být zapojeni přímo do zajímavých univerzitních, školních projektů. Školy a univerzity mohou prostřednictvím těchto lidí integrovat místní nápady nebo jejich části do svých projektů, což zvyšuje potenciál využitelnosti místního nápadu a jeho realizaci v praxi. Naopak místní kreativci se mohou inspirovat nejrůznějšími zajímavými projekty a mohou získat lepší povědomí o konkurenci. Odborníci z praxe jsou většinou placeni zmíněnými institucemi, pomoc při realizaci nápadů ve školách ale vítají a potřebují, zvlášť pokud spolupracují s více institucemi.
Jsou zde tedy jasné společné zájmy a záměry, ovšem potřebujeme ono kreativní prostředí a zázemí - zapracujme na jeho vzniku, možností spolupráce je totiž ještě více.

group of young business people it engineer in network server room solving problems and give help and support

Spolupráce s firmami

Snaha firem se bude projevovat v následujícím čase například v budování míst, kde mohou děti zaměstnavatelů trávit čas studiem a hrou (např. sdílené dílny ve firmách, kde děti budou využívat hry spojené s produkty dané firmy, apod.). Firmy jsou a budou nuceny podobné přístupy zavádět, protože je to příležitost, jak mohou budovat hlubší vztah s rodinami a dětmi svých zaměstnanců. Pro firmy je to příležitost, jak mohou vychovávat a zajistit si kvalitní , věrné zaměstnance do budoucna. 
V mnohém se tento přístup neliší od přístupu města, naopak, tyto přístupy a cíle firem se s těmi městskými výrazně prolínají. Využijme proto vzájemně energii a síly k vybudování chytrých, pěkných a funkčních prostředí pro růst místních firem a tím pro růst našeho města. Začněme budováním důvěry mezi firmami a městem, mezi občany a městem.

Chytrý Rožnov

Jaký bude Rožnov? 

– město, které je sebevědomé, moderní  a fajn

– město, které umí úzce spolupracovat se svými občany – žáky, studenty, pracujícími, podnikateli a také s lidmi v ohrožených skupinách, tzn. se seniory, lidmi s hendikepem, apod.

město, které motivuje mladé, talentované lidi zde setrvat 

– město, které aktivně úročí svou historii, tradice, kulturu, geografickou polohu a město, které umí tvořit i finančně nenáročné atraktivity k oživení centra města, dění ve městě a tím i turistického ruchu (zdroj městských financí

– město, které využívá moderní společenské a technologické prvky, tzn. podpora komunitního života a tím propojování občanů s cílem posílit jejich vliv na chod města, rozvoj prostředí pro vzdělávání a podnikání, chytré technologie, které pomohou řešit otázky v oblastech ekologie, dopravy, zdraví, zábavy

– město, které aktivně vychovává a chlubí se talentovanými občany, poskytuje jim v rámci svých možností prostor (všímání si jich, mediální a fyzický prostor) a dále pomáhá zajistit potřebné nástroje k tomu, aby svůj talent lidé mohli lépe rozvíjet.

 

Klíčové ukazatele vývoje situace 

–  bude nulová/kladná migrace. Zastavení snižování počtu obyvatel 

– růst průměrné měsíční mzdy

– rozšiřující se základna talentovaných a šikovných lidí 

– větší důvěra mezi občany města a vedením města

Tyto a další parametry, jako například spokojenost občanů lze monitorovat a účastnit se soutěží, např. „Chytrá města“. Lze se takto utkat i s jinými městy, které pracují transparentně ve prospěch občanů, přičemž taková soutěž může významně podpořit transparentnost zaváděných inovací a tlak na zúčastněné osoby, aby se dosáhlo efektivně co nejlepších výsledků.

Na čem Rožnov může stavět

Koncept „Chytrý Rožnov“ – tento komplexní přístup je možné intenzivněji a strategičtěji zavádět především díky několika faktorům, které ovlivňují dění v Rožnově:  

geografická poloha / historie města / turistický ruch / lidé / významné firmy / občanská vybavenost / školy / rekonstruovaná knihovna / nové kulturní centrum / areál Tesly / Skanzen / sportovní hřiště, úzká vazba mezi městem a občany, atd.

Díky výsledkům práce dosavadních vedení města má Rožnov na čem stavět a to je společně se schopností zajistit potřebné finance pro nové projekty klíčovým odrazovým můstkem pro další etapu rozvoje.

Nyní je důležité začít vytvářet úzké vazby :

– mezi městem a občany

– mezi občany navzájem  (generační vazby) 

– vazby města navenek (s jinými městy, státy, institucemi, kraji)

Díky modernímu zázemí, které Rožnov buduje a které bude mít kompletně k dispozici a díky úzkým vazbám mezi občany, firmami, školami a městem je pak možné město efektivně a moderně propagovat a cílit na konkrétní pilíře, na kterých stojí nová koncepce rozvoje města:

 

Propagujme město, firmy, lidí a atraktivity

Podpora významných akcí a talentů

Organizace odborných a vzdělávacích akcí sólo, ale také ve spolupráci s univerzitami, organizacemi a firmami. Vznik nových atraktivit. Pořádání workshopů, sportovních a kulturních akcí na vysoké úrovni, podpora komunitního života uvnitř i venku. Podpora tradic a také moderních přístupů - FairTrade, trh pracovních příležitostí, apod. Vyhledávání a prezentace talentů a lidí, kteří Rožnov reprezentují v ČR a zahraničí. Podpora úspěchu těchto lidí znamená úspěch samotného Rožnova v celorepublikovém měřítku a také v zahraničí.

Za hranice kraje a státu

Vyhledávat mezinárodní spolupráce - zapojovat město do mezinárodních projektů. Budovat spolupráci s jinými kraji, státy a také v těchto vzdálených místech podporovat místní firmy, organizace, místní tvorbu a talent.

Aktivní propagace města

Propagujme aktivněji město v multimediální podobě - videa, sociální sítě. Propagujme Rožnov v jiných - strategických městech, buďme hrdí na vše, co máme a co umíme, mějme o tom přehled a spolupracujme s Ostravou, Zlínem, Žilinou, Brnem, letištěm Leoše Janáčka (Mošnov), dále s univerzitami, školami, inovačními centry, apod. - nabídněme naše talenty, spojme tyto vazby s novými atraktivitami a reprezentativními prostory.

Vzdělávání je klíčem k úspěchu

Jestliže bude zajištěno dostatečně kvalitní vzdělání ve školách, ale také pokud budou dostupné kurzy a nejrůznější semináře a prezentace, prostřednictvím kterých  budou přenášeny vědomosti na občany, občánky a to již od školky – pak zaměstnanost v Rožnově se dostane na uspokojivou úroveň, která se začne projevovat rostoucím počtem obyvatel v našem městě. Proto:

– poznávejme včas předpoklady dětí, žáků a studentů

– budujme vztahy mezi zaměstnavateli, školami, odbornou veřejností, občany a městem

– využívejme moderní technologie ve vzdělávání ( přineseme tak do stereotypních procesů zážitek )

– rozvoj by měl být nejen v IT/technických oborech, ale také humanitních

– vyhledávejme talenty nejen u nás ve městě, ale také v jiných městech  a to prostřednictvím lepší, společné propagace města a firem. Tato společná propagace bude zacílená právě na ono vyhledávání talentů, kteří zde mají přijít i s rodinami nebo rodiny zde zakládat

 

Krátký film – příklad toho, co se může z pohledu moderních technologií skrývat pod pojmy – chytré město, SmartCity, Chytrý Rožnov:

Autor textu: Petr Uličný